22 χρόνια πριν, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Replacements, LTD απέκτησε ένα σκύλο. Καθώς δεν ήθελε να τον αφήνει μόνο στο σπίτι, αποφάσισε να τον παίρνει μαζί του στη δουλειά. Κι άφησε και τους υπαλλήλους του να κάνουν το ίδιο. Με το πέρασμα του χρόνου η εταιρεία έγινε ‘φιλική προς τα ζώα’ και κάπως έτσι επιλέγηκε από το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth για να λάβει μέρος σε ένα πείραμα.
Το πείραμα
Για το χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, 76 από τους υπάλληλους της εταιρείας χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: 18 υπάλληλοι που ήταν ιδιοκτήτες σκυλιών και έπαιρναν το σκύλο τους στη δουλειά, 38 υπάλληλοι ιδιοκτήτες σκυλιών που δεν έπαιρναν το σκύλο τους στη δουλειά και 19 υπάλληλοι που δεν είχαν κατοικίδιο.
Στην αρχή της μέρας όλοι οι υπάλληλοι έδιναν δείγμα σάλιου για να μετρηθεί η ποσότητα της Κορτιζόλης, μιας ορμόνης που καθορίζει το επίπεδο του στρες στον άνθρωπο. Δεν υπήρχαν διαφορές από τις 3 κατηγορίες υπαλλήλων στην αρχή της μέρας.
Καθώς όμως η μέρα προχωρούσε, ο Randolph Barker (Business Professor του Πανεπιστημίου) πρόσεξε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο επίπεδο στρες μεταξύ αυτών που είχαν σκύλους μαζί τους, και αυτούς που δεν είχαν.
Ο Barker τότε έβαλε τους υπαλλήλους να αναφέρουν το πόσο στρεσαρισμένοι είναι, 4 φορές τη μέρα. Αυτοί που είχαν σκύλους μαζί τους, ανέφεραν πάντα τα λιγότερα επίπεδα στρες!
Τα ευρήματα του πειράματος
Ο Barker, σε σχετική αναφορά, δήλωσε: ‘Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από ένα μειωμένο επίπεδο στρες. Οι υπάλληλοι – ιδιοκτήτες σκυλιών που είχαν τα κατοικίδια τους μαζί τους, ένοιωθαν περισσότερη υποστήριξη από τη διοίκηση της εταιρείας. Επίσης, τα σχόλια των συμμετεχόντων έδειξαν μια σειρά από πιθανά πλεονεκτήματα για τις ‘φιλικές προς τα ζώα’ εταιρείες, που περιλαμβάνουν α) αυξημένη παραγωγικότητα, β) αυξημένο ηθικό, γ) αυξημένη συνεργασία.’
Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC)
Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, σε παρόμοια έρευνα, κατάληξε στο ότι τα κατοικίδια έχουν τη δύναμη να μειώνουν την πίεση του αίματος, όπως επίσης και την χοληστερόλη.
Αφουγκράζονται τα ευρήματα οι εργοδότες;
Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα (και λίγα μειονεκτήματα που περιλαμβάνουν τυχόν… μασημένα καλώδια και φαγητά σε χώρους που μπορεί να έχει πρόσβαση ένα κατοικίδιο, καθώς και τυχόν αλλεργίες υπαλλήλων), θα ανέμενε κανείς πως οι εργοδότες θα καλωσόριζαν τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Στην Αμερική, μόλις 1 στις 5 εταιρείες είναι ‘φιλική προς τα ζώα’, με τον αριθμό ωστόσο των εταιρειών που καλωσορίζουν γατιά και σκυλιά στις εγκαταστάσεις τους, ευτυχώς να αυξάνεται.
Τι πρέπει να θυμόμαστε
Οι ‘φιλικές προς τα ζώα’ εταιρείες παρατηρούν αυξημένα ποσοστά παραγωγικότητας, ενώ οι υπάλληλοι γίνονται πιο ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, συνεργάζονται καλύτερα και νιώθουν περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες τους. Ελπίζουμε πως όλο και περισσότεροι εργοδότες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των εταιρειών αυτών!